Vikend STEM radionice AHA! Pokusa

AHA! Pokusi specijalizirani su za kreiranje i provođenje programa popularizacije prirodoslovno-tehničkih znanosti kod djece najmlađih uzrasta. Kroz mnoštvo šarenih eksperimenata koje djeca sama izvode, izrade izuma i strojeva, igara i znanstvenih demonstracija, djeca će se upoznavati sa znanstvenim konceptima koji koreliraju sa osnovnoškolskim kurikulom te će na taj način dobiti ranu znanstvenu podlogu i uvid u svijet zanimljivih tema iz kemije, fizike, biologije i tehničke kulture s kojima će se susreti tijekom formalnog obrazovanja u školi. Na ovaj način potiče se interes za STEM srodnim područjima učenja i potiče se interes za znanstvenim temama kod najmlađe djece.

Svaka radionica pomno je osmišljena i prilagođena uzrastu, 100% sigurna a izvode je profesori i studenti prirodoslovlja koji su pomno odabrani i educirani kako bi djeci pružili najbolje, najzabavnije i najzanimljivije znanstveno iskustvo.

Program

1. Šarena kemija

Šarena kemija je radionica u dva dijela na kojoj će se djeca upoznavati sa zanimljivim kemijskim promjenama boja kod pH indikatora te učiti o polimerima te na kraju naučeno primijeniti u izradi ljigavca kojega će moći ponijeti kući. Na radionici ćemo kroz vođenu igru i prateći upute

istraživati što nam pH indikatori mogu reći ookusima nekih poznatih tvari iz kućanstva. Polaznici će se služiti pravomlaboratorijskom opremom te će na kraju zamiješati vlastitog šarenog ljigavca od polimerskog ljepila te pritom učiti osvojstvima plastičnosti i elastičnosti.

2. Osjetila, osjetila, osjetila!

Na ovoj radionici polaznici će istraživati dosege vlastitih osjetila njuha, okusa i dodira. Kroz niz zabavnih aktivnosti i eksperimentima na vlastitim osjetilima naučit ćemo koja su ograničenja ovih osjetila, kako ih možemo prevariti i kako uopće ona „rade“ i zbog čega ih je priroda stvorila baš takvima.

3. Strujom protiv mraka

Na ovoj radionici djeca će naučiti sve o strujnom krugu, spajati će zanimljive šarene strujne krugove pomoću LED-ica i posebnog vodljivog plastelina, rješavati strujne probleme i zagonetke te će na kraju naučeno primijeniti za izradu prigodne Božićne automatske svjetleće čestitke koju će moći ponijeti kući i pokloniti nekome za Božić.

4. Velike građevine malih graditelja

Na ovoj radionici učiti ćemo o statici visokih zgrada te kako napraviti najvišu, najčvršću i najljepšu građevinu uz pomoć najmanje količine materijala. U prijevodu, graditi ćemo tornjeve od špageta, izrađivati mostove od kovanica i na kraju…sve srušiti na način na koji se ruše prave velike zgrade. 😀 U svakom slučaju-urnebesna zabava zagarantirana!

5. Ravnotežne igračke

Svi mi ravnotežu uzimamo zdravo za gotovo. Čovjek je hodom na svoje dvije noge postao pravi prirodni „kralj“ ravnoteže, a što je to zapravo i kako ravnoteža funkcionira učiti ćemo na ovoj radionici. Testirati ćemo dosege ravnoteže vlastitog tijela i predmeta oko nas i pomoću niza ravnotežnih igara i zadataka naučiti sve o ovom zanimljivom fizikalnom konceptu. Naučeno ćemo iskoristiti kako bismo izraditi ravnotežnu skulpturu koju će polaznici moći ponijeti doma a koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

6. Magnetske skulpture

Magneti su pravo čudo prirode. Gdje nastaju i kako rade pitanja su na koja ni moderna znanost ne zna baš sve odgovore. Na ovoj radionici istraživati ćemo čudesno djelovanje magneta te izrađivati neočekivane magnetske skulpture i jedan vrlo poseban izum: magnetski levitator kojeg će polaznici moći ponijeti kući.

7. Stiroporne jurilice

Od izuma kotača do danas, koncept osovine i ležaja ne prestaje nas fascinirati i služiti nam u modernom svijetu. Na koji način radi i čemu služi istraživati ćemo na ovoj radionici na kojoj ćemo izraditi vlastitu stiropornu jurilicu (autić) koja će pomoću osovine i ležaja juriti kao nikad do sad. Na kraju radionice testirati ćemo koji je autić najbrži a svaki polaznik svoju će jurilicu moći ponijeti kući.

8. Meteo-postaja

Kako znanstvenici znaju predvidjeti vrijeme i koji uređaji im za to služe tema je ove radionice. Izrađivati ćemo funkcionalnu mini meteo postaju koja će se sastojati od termometra i vjetrokaza koje će svaki polaznik moći ponijeti kući i instalirati u svom dvorištu, balkonu, sobi…