SERIJA SLIKOVNICA O EMOCIJAMA

Tatjana Gjurković
Tea Knežević

Nakladnik: Evenio
Dob: 2+

“Kroz jednostavnu priči i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju i emociju sreće koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta.”

Poniženje
Ruganje i odbacivanje bole: Magarac se osjeća poniženo

Magarac je vidio Bika, Macu i Kozu kako preskaču uže i veselo je krenuo prema njima da im se priključi u svojoj omiljenoj igri. Koza je rekla da se Magarac ne može igrati s njima jer ima ružne uši. Biku i Maci se to nije svidjelo, no htjeli su se nastaviti igrati s kozom jer je bila baš zabavna. Magarac se udaljio poniženo i tužna lica. Koka je to sve vidjela i pomogla mu i ohrabrila ga da krene do Koze, Bika i Mace i ispriča im da su ga povrijedile.
Obavezno pročitati da saznate što se dalje dogodilo.

Krivnja
Pogrešno ponašanje boli: Vučić osjeća krivnju

Maleni vuk je u obližnjem šumarku provodio dio dana igrajući se sa svojim prijateljima. Vučić, Krtica i Dabar su odlučili napraviti pravi pravcati most od grančica. Kada je most bio gotov, dabar je predložio natjecateljski igru što bržeg i spretnijeg pretrčavanja mosta. Vučić je htio dokazati da je najbrži i najspretniji te je krenuo preko mosta dok je još krtica bila na njemu.
Što se zatim dogodilo krtici i kako su to uspjeli riješiti, otkrijte sami.

Posramljenost
Kritika boli: Majmunica se osjeća posramljeno

Majmunica i mama idu u kino gledati priču o Super Banani. Kod šumskog kina ih čekaju prijatelji koji su također uzbuđeni zbog današnjeg posjeta kinu. Majmunica je bila baš jako sretna i uzbuđena i stalno je mamu ispitivala razna pitanja. Mama je bezuspješno pokušavala umiriti majmunicu te je u jednom trenu počela glasno vikati na nju da su svi u kinu to mogli čuti. Gledajući mamino ljutito lice, Majmunčica se uplašila i problijedila od srama. Kako su ovu situaciju riješile mama i Majmunčica?
Svakako se potrudite otkriti.

Razočaranje
Neispunjeno očekivanje boli: Kornjača se osjeća razočarano

Jednog su jutra mama i tata nešto važno morali obaviti pa su svoju kćer odveli na druženje kod bake.
Mama joj je prije polaska obećala da će joj donijeti jagode kada dođe po nju.
Čitavog dana baka i kornjača su uživale na suncu i lopočima, cvrkutu ptica, plivanju i igri. Kada se dan bližio kraju, stigli su roditelji po Kornjačicu. Jako se veselila što su roditelji stigli, ali još se više veselila što će dobiti jagode. No, mama je zaboravila jagode. Kornjačica je bila i tužna i ljuta i jako razočarano, a mama je bila tužna. Zavirite u slikovnicu da otkrijete što su se dogovorili Kornjačica i roditelji?

Ovom serijom slikovnica otkrivamo i nove emocije za koje možda nismo znali da postoje ili smo znali za njih i osjećali ih, ali ih nismo znali imenovati. Emocije su sastavni dio naših života i važno je razvijati socijalne kompetencije- prepoznati, imenovati i regulirati određene emocije – EMOCIONALNA INTELIGENCIJA
Svaka od ovih slikovnica ima i dodatak sa savjetima za odgojitelje, roditelje i skrbnike.