SERIJA SLIKOVNICA “EMOCIJE: TUGA”

Tatjana Gjurković
Tea Knežević

Nakladnik: Evenio
Dob: 2+

“Kroz jednostavnu priči i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju i emociju sreće koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta.”

Žirafica je tužna jer djeda više nema
Žirafica je s roditeljima bila na plaži i baš je uživala u ljetnom dan, kada je tati zazvonio mobitel. Morali su se brzo spakirati i otići kući jer je djed u bolnici.
Žirafica je posjetila djeda no morala je oprezno i nježno priči djedu jer je star i bolestan. Jenog dana mama i tata su se obukli u crno, zapalili svijeću te nježno rekli žirafici da je djed umro. Žirafica je bila tužna i drugi oko nje su bili jako tužni. Tata je objasnio žirafici kako sada djed živi s njima u uspomenama.

Praščić je tužan i ljubomoran na brata
Braća praščići su se veselo igrali u sobi. Prekinuo ih je mamin glas: “Dečki, vrijeme je za večeru”. Podsjetila ih je na pravilo pospremanja sobe prije večere. Mlađi braco praščić je brzo krenuo pospremati igračke na svoje mjesto, no stariji brat praščić je ugledao vlakić i odlučio spojiti još i par tračnica za vlakić. U sobu su stigli mama, tata i gosti te su svi pohvalili mlađeg brata koji je pospremio svoj dio sobe, no starijem bratu su prigovorili što nije pospremio svoj dio sobe. Stariji brat se jako rastužio te je mislio da ga roditelji ne vole. Nakon što su ga utješili, usmjerili su ga na ponovno spremanje sobe. Bio je brzo gotov te je sjeo za stol i svi su skupa uživali u večeri.

Ježić je tužan jer nije pobjedio u igri
Na šumskoj livadi skupili su se prijatelji i njihovi roditelji. Jež, srna, divlja svinja, vuk i tvor voljeli su se zajedno igrati. Srna je predložila da igraju igru slova. Ježić baš nije htio igrati tu igru jer se sjetio kako je prošli put izgubio. Ali je ipak odlučio da će igrati i tako drugima pokazati da on to može. Igra je počela. Nakon što su skupili predmete koji počinju određenim slovom, izbrojili su predmete i napravili poredak. Ježić je bi treći. Bio je tužan. Tata ga je utješio i rekao mu je da je zapravo pobijedio. Sami otkrijte i kako.

Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji
Cijeli dan su mišići bili uzbuđeni što će prespavati kod bake. Kada su je ugledali veselo su joj potrčali u zagrljaj. Nakon vesele igre u parku stigli su kući i bilo je vrijeme za spavanje. Baka im je prije spavanja čitala priču i tada se Ježić sjetio tate i rastužio se. Baka ga je podsjetila kako im je bilo lijepo cijeli dan i da će mama i tata doći sutra ujutro čim se probude. Nježno brišući suze s mišićeva lica svi su zajedno utonuli u san. Jutro je brzo stiglo kao i tata i mama.

Emocija tuge je često isprepletena sa drugim emocijama kao primjerice ljutnja, ljubomora, strah., razdvojenost. Važno je pustiti dijete da izrazi svoju tugu, isplače se, nikako ga ne ponižavati ili mu govoriti primjerice “da nije mala beba, da prestane plakati”. Upoznavajući dijete, znamo i što dijete voli, kako ga se može umiriti, koja ga aktivnost može razveseliti. Nakon što smo utješili dijete i prepoznali emociju, možemo usmjeriti pažnju na ono što dijete voli raditi. (posebice primijenjivo u vrijeme adaptacije u jaslicama/vrtiću).