SERIJA SLIKOVNICA “EMOCIJE: STRAH”

Tatjana Gjurković
Tea Knežević

Nakladnik: Evenio
Dob: 2+

“Kroz jednostavnu priči i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju i emociju sreće koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta.”

Psića je strah odlaska doktoru
Jedno jutro psić je umjesto glasnog laveža ispustio tek tihi zvukić. Mama je rekla da se izgleda razbolio i da moraju kod veterinara. Veterinar? Što je to? Mama je psiću objasnila tko je veterinar i da će mu on pomoći. Psić se zabrinuo jer nije znao što će se tamo dogoditi te je rekao mami da se boji. Mama ga je potom umirila objasnivši mu kako će izgledati pregled kod veterinara i rekavši mu da će poslije pregleda zajedno peći kolačiće.

Slonicu je strah vikanja i kazne
Jedna malena, živahna slonica se jako voljela igrati, skakutati, pjevati i plesati, a najviše igrati vodom. Napunila bi surlicu vodom i prskala prijatelje koji su veselo plesali oko nje. No mama je bila baš jako ljuta jer je ta voda bila za piće, a ne za igru. Mama je bila baš jako ljuta, a slonica se uplašila i rastužila.
Slonica je zatim morala otići po vodu. Kad se slonica vratila ispričala se mami, ali se i mama ispričala slonici. Zatim je zagrljajima i razgovorom utješila tužnu i uplašenu slonicu.

Ovčicu je strah jer će dobiti brata
Ovčica se bezbrižno igrala zajedno sa svojim prijateljima, no najviše se voljela igrati sa mamo i tatom. Jednog dana su joj mama i tata odlučili nešto jako važno reći. Naime, ovčica će dobiti brata. Svi su bili sretni i veselo su čestitali ovčici, mami i tati. No ovčica nije bila sretna i nije se htjela igrati sa svojim prijateljima. Izgledala je uplašeno. Bojala se da ću ju mama i tata prestati voljeti, no oni su je zatim utješili i pomogli joj da se osjeća sigurno i voljeno.

Medvjedića je strah ostati u vrtiću
Jedno jutro mama medvjedica je veselo probudila svog malenog medu i rekla mu da će ga danas poslije doručka odvesti u vrtić. No medo ne želi ići u vrtić, želi ostati kod kuće s mamom. Mama se zabrinula zašto njezin medo ne želi ići u vrtić, a tata je porazgovarao s njime! Medo se zbog njegovog glasa osjećao sigurnije i malo mirnije no još uvijek nije htio ići u vrtić. U vrtiću ga je veselo dočekala teta koja ga pokušala umiriti govoreći mu o prijateljima, igračkama i igrama koje igraju u vrtiću. Danas će u vrtiću igrati omiljenu medinu igru “Skrivača”. Na kraju je to ipak bio jedan zabavan dan u vrtiću.

Strah se smatra sastavnim dijelom emocionalnog razvoja djeteta stoga su i ove slikovnice odličan izbor kada želimo pomoći djetetu da što lakše ovlada strahom. Roditelji na kraju svake slikovnice imaju dodatak koji daje konkretne savjete kako da pomognete svom djetetu.