SERIJA SLIKOVNICA “EMOCIJE: SREĆA”

Tatjana Gjurković
Tea Knežević

Nakladnik: Evenio
Dob: 2+

“Kroz jednostavnu priči i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju i emociju sreće koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta.”

Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima
Malena lisica je sakupila punu staklenku krijesnica i to ju je učinilo neizmjerno sretnom. No tada je u razgovoru s djedom počela nabrajati što ju još čini sretnom – drvene igračke, kućica na drvetu…
U daljnjem razgovoru djeda i unučice smo saznali od kuda potječe istinska sreća- to su trenuci koje dijelimo s drugima, a ne iz materijalnih stvari. Sreća živi u nama!

Lavica može i zna biti sretna zbog drugoga
Lavica je jako dobra prijetljica koja bodri svog prijatelja noja koji ima prvi trening trčanja, sretna je i zbog krokodila koji je pomogao kornjačici da prijeđe rijeku, veseli je i kada nosorog nađe loptice kojima može žonglirati na svom nosu. Slonica nastavlja šetnju, korak joj je lak, puna je snage, kreće se brže, poskakuje, zabacuje glavom lijevo- desno. Znati biti sretan zbog drugog je baš sjajan osjećaj.

Hrčak osjeća da postoji tiha i smirena sreća
Hrčak je baš sretan i veseo, trči i skače po kući, skače sa stolca na stolac, baca jastuke u zrak.
Mama mu je objasnila da sreća stvarno može biti snažan osjećaj koji lako pokreće cijelo tijelo, no da sreća može biti i drugačija. Tada je primijetio što njegova sestra radi – smirila se, opustila, sjedi i ne radi ništa. To je nježna sreća. Slikovnica nudi savjete kako se fokusirati na unutarnji svijet i uravnotežiti nemir.

Konjić sreću dijeliti zna nakon truda i uspjeha
Konjić vježba novu vještinu- preskakivanje preko prepona i nije mu lako i nije uspije od prve, ali ne odustaje. Pomaže mu starija sestra i tata da lakše usvoji novu vještinu. Trudio se i trudio i na kraju je i uspio. Konjić je zahavlio tati, mami i sestri, znajući da su mu i oni pomogli u tome.
Važno je i sreću i uspjeh podijeliti s drugima.

U Malima i velikima smo često u situacijama da posegnemo za knjigom kada nam se javi neka emocija koja nas preplavi ili s kojom se teško nosimo.
Značajno je i za spomenuti konkretne savjete za roditelje na kraju svake slikovnice.

Možemo ih nazvati i malim priručnicima o emocijama za djecu i odrasle jer ove slikovnice to i jesu.