SERIJA SLIKOVNICA “EMOCIJE: LJUTNJA”

Tatjana Gjurković
Tea Knežević

Nakladnik: Evenio
Dob: 2+

“Kroz jednostavnu priči i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju i emociju sreće koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta.”

Kad je ljut, zeko se ozlijedi
Zeko se baš jako voli igrati i družiti. Jednog dana je odlučio obići ostale životinje i pronaći nekog s kime će se igrati. No, nitko za njega nije imao vremena. Zeko se jako naljutio i šapom snažno udatio u stablo. “Auuuuuuuu” – jauknuo je zeko. Čula ga je sova i mudro mu objasnila da kad smo ljuti želimo tu ljutnju izbaciti iz sebe, ali pritom moramo paziti da ne povrijedimo sebe ili drugoga. Slikovnica se bavi problemom izražavanja ljutnje i samopovređivanje.

Kad je ljut, nilski konjić grize
Nilski konjić slavi peti rođendan! Počeli su stizati prijatelji na njegovu proslavu. Svi su mu čestitali, dali mu pusu i poklon. “Idemo se igrati!” – viknuo je nilski konjić. Htio se poigrati loptom, no lopte nije bilo. Kad je nilski konjić opazio da se tigrić igra loptom, nilski konjić je ljutito pojurio za tigrićem i ugrizao ga za šapu. Mudra sova je čula svađu koja je započela među prijateljima i plač tigrića. Pomogla je prijateljima da se pomire i objasnila im da moraju pitati prijatelje smiju li posuditi stvari i kada želimo naše stvari da nam vrate.

Kad je vjeverica ljuta, ne sluša
Mala je vjeverica uzurbano skupljala žirove. Veselo je skakutala s grane na granu, sa drva na drvo. Skočila je tako na jednu suhu granu koja bi mogla i vrlo lako puknuti. Medo, Ježić, Lisac su je upozoravali da ne skače po grani, no ona je svejedno nastavila. Čak i kad je jednom pala to je nije spriječilo da nastavi skakti i dalje po grani. No onda je srušila jedno gnijezdo. Ježić i lisac su je mrko pogledali i rekli joj da je slušala ne bi se to dogodilo. Sva ta vika je probudila mudru sovu koja je razgovarala s vjevericom. Predložila joj da popravi gnijezdo i da ga vrati na drvo i da slijedeći put kada joj netko kaže da nešto ne radi da to govori zato da zaštiti nju i druge.

Kad je ljuta, macu boli trbuh
Jedna gradska mačkica je jako voljela spavati ujutro, no jedna ju je golubica baš svako jutro svojim glasnim pjevanjem budila. To je jako ljutilo mačkicu, no mačkica ništa nije rekla golubici. Glasno pjevanje je probudilo i sovu koja je vidjela sklupčanu mačkicu kako sjedi. Mačkica je objasnila sovi kako ju boli trbuh. Mačkicu je i drugo jutro opet bolio trbuh kada ju je golubica probudila svojim pjevanjem. Sova je zatim predložila da porazgovara s golubicom i kaže joj što ju stvarno muči. Golubica i mačkica su ubrzo dogovorile kada bi mogla pjevati, a da ne smeta mačkicu dok spava.

Sigurni smo da se sa emocijom ljutnje susrećete svakodnevno. Ljutnja se može izraziti na razne načine- potiskivanjem ljutnje, ljutnja kao otpor na granice, ljutnja izražena agresijom, samopovređivanje. Dodatak slikovnice su savjeti za roditelje koji će osvijestiti roditeljima, ali i svima onima koji se bave djecom, zašto se i kada javlja ljutnja i kako se s njom nositi.

U Malima i velikima djecu poučavamo tehnikama kojima se lakše možemo nositi s ljutnjom – udaranje jastucima, pljeskanje rukama, lupkanje nogama o pod…važno je naglasiti da u trenucima kada nas ljutnja obuzme djeca, ali i mi odrasli, imamo potrebu fizički “odraditi” taj bijes. Važno je djecu uputiti na alate i sigurno mjesto gdje i kako mogu izraziti i izbaciti ljutnju.