Ciljevi i zadaće programa podrške roditeljima/roditeljima odgojiteljima

Ciljevi programa su pružanje podrške roditeljima i olakšavanje roditeljskih zadataka. Također, cilj je poticati roditelje da sa većom lakoćom pružaju djetetu sigurno i poticajno okruženje. Pružiti edukaciju i podršku u zahtjevnim zadacima koje roditelj mora ostvariti kako bi u ljubavi obiteljskog doma djeca dobila priliku za savladavanje razvojno adekvatnih sadržaja i vještina. Pravilno prepoznavanje indvidulanih potreba i darovitosti kao i usklađivanje potreba djece različitih uzrasta te pronalaženje prilike za vršnjačku socijalizaciju područja su na kojima želimo pomoći roditeljima,roditeljima odgajateljima kroz predavanja, radionice i druženja.

Zadaće su upoznati roditelje s temama vezanim uz djetetove emocije, igru, razvoj, postavljanje granica, talente. Pružanje podrške roditeljima kroz prolazak kroz razdoblja većih promjena u životu (npr. rođenje novog djeteta, selidba, promjena vrtića, odvikavanje od pelena i sl).

Pružanje sigurnog mjesta za roditelje gdje će dobiti odgovore na svoja pitanja i podršku.

Roditelj odgojitelj

Dragi roditelji odgojitelji, tete, bake, djedovi i svi vi koji ste odlučili svaki dan ispuniti igrom, veseljem i učenjem s vašim najdražima dođite k nama na druženje i razmjenu iskustava. Osvježite se u dobrom društvu i malo odahnite od svakodnevnih obaveza i parkića uz osigurano čuvanje djece i stručno vodstvo mame psihologice, mame dramske pedagoginje i mame odgojiteljice u vrtiću.

Teme kojima ćemo se baviti su:

1. Igre za cijelu obitelj

Nije lako uskladiti različite uzraste i interese, pogotovo kad su tu i bebači koji traže neprestanu pažnju. Ipak moramo se igrati.

2. Priče, pjesme, predstave

Dani su nam ponekad ispunjeni rješavanjem svađa i smirivanjem malih prosvjednika kao da smo suci, naše velike i male probleme možemo pretočiti u priče, pjesme, crteže, igrokaze ovisno o našim talentima i tako doći do kreativnih i zabavnih rješenja.

3. Punjenje baterija

Odvojiti vrijeme za sebe čini se nemogućim kad su klinci jedan drugom do uha, a najmlađi neprestano trebaju našu pažnju. Zato tražimo najbolje moguće primjere iz iskustva mama koje su duže vrijeme kod kuće i imaju dobar savjet za sve nas. Odmorimo se, družimo, rekreirajmo i vratimo osmijeh na lice. Hrana koja nam vraća energiju, knjiga koja podiže duh, dobar film, šetnja ili ples, kava s prijateljicom, sve što nas veseli na dohvat ruke.

4. Organizirajmo se

Radno mjesto samo po sebi diktira raspored aktivnosti, radno vrijeme, odjeću koja je primjerena itd. Kad smo kod kuće s djecom možemo sami stvoriti svoje radno okruženje kako nam najbolje odgovara. Mnogo toga ne možemo birati, ali ono što možemo bilo bi divno da posložimo baš onako kako nas najviše veseli. Rasporedi, liste priroriteta, organizacija prostora tako da svatko ima ono što mu treba prema dobi i ukusu.

Voditelji programa:

  • Zrinka Zovak Čehobašić, psiholog
  • Željka Marunica, odgojitelj
  • Tea Agejev, akademska kazališna redateljica, dramski pedagog


Glazbene igre

Glazba utječe na djetetov razvoj na više razina – emotivnom, senzornom, razvija nove veze u mozgu i naravno razvija kreativnost i senzibilnost za glazbu.

Više

Igračka za Božić!? Da, ali…

Stiglo nam je i to prekrasno doba godine, vrijeme adventa, pripreme i iščekivanja Božića.

Božićno vrijeme je vrijeme radosti, obitelji, običaja te naravno darivanja.

Više

Adaptacija

Na sreću ili na žalost došao je i taj dan! Dan kada vaše dijete kreće u vrtić. Ne možete odlučiti je li teže njemu ili vama. Možda ipak vama.. Miješaju se osjećaji uzbuđenja, iščekivanja, nervoze, straha, veselja, tuge.

Više

Igre i igračke koje olakšavaju svakodnevnicu

Često sam se u razgovorima s drugim roditeljima susrela s izjavom „Ništa im više nije zanimljivo“.

Moj prijedlog tada bi bio da sami izrade igračku! Provodite vrijeme zajedno, nije skupo, razvijamo samopouzdanje kod djece i sama igračka koju ste napravili ima za cilj utjecati na djetetov razvoj ovisno o dobi.

Više