O nama

Mali i veliki su osnovani s ciljem uključivanja djece koja nisu u odgojnom obrazovnom sustavu te također djece koja dodatno žele provoditi svoje vrijeme kvalitetno, aktivno i kreativno. Tu smo i za roditelje i za trudnice – organiziramo različite tematske radionice, družaonice i sl.

Organiziranjem, planiranjem i provođenjem različitih aktivnosti, radionica, izradom atrakivnih poticaja te kvalitetne didaktike utječemo na cjelokupni razvoj djeteta.

Osnivači i stručni suradnici Malih i velikih su odgojitelji, psiholozi i logopedi sa dugotrajnim iskustvom u radu s djecom, spremni na cjeloživotno učenje i usavršavanje, komunikativni te dobro uočavaju potrebe djece i roditelja.

Nalazimo se na Knežiji, ali područje djelovanja nam je šire, ako želite da svratimo u Vaš kvart slobodno nas kontaktirajte…

Pozdrav od tima Mali i Veliki!

Osnivačica

Željka MarunicaŽeljka Marunica, univ. bacc. praesc. educ. | majka četvero djece, odgojitelj predškolske djece

Kreativnost, prihvaćanje izazova i aktivna u društvu su neke od osobina koje me opisuju.

Djeca su mi uvijek bila najveća inspiracija, a to dokazuje i moj dvadesetogodišnji (20.god.) rad u praksi. I za mene bi vrijedila ona rečenica “Sve što treba znati, naučila sam još u vrtiću”.

Ukratko, radila sam sa svim dobnim skupinama, u programu za održivi razvoj, u glazbenom programu, provodila sam program znakovni jezik za bebe. Sudjelovala sam na brojnim projektima, dramskoj grupi, likovnoj grupi, bila aktivni član raznih timova…uglavnom sve ono što jedan odgojitelj zna, može i radi svaki dan.

Osim profesionalno,i privatno sam okružena djecom, ali i roditeljima. Zbog toga sam i uvidjela potrebu za organiziranjem tematskih aktivnosti, radionica, pričaonica i raznih drugih programa koji bi potaknuli cjeloviti djetetov razvoj. Naravno, ne zaboravimo roditelje kao primarne odgojitelje svoje djece, kojima također treba podrška.

Srećom, u moj život su ušetale mame i stručnjakinje u svom području koje imaju istu viziju i želju da se uključe, pomognu, daju sebe.

I tako kreće priča zvana “MALI I VELIKI”.

Stručni suradnici

Marijana Essert PalićNikolina Ružak | majka i dadilja

U djeci gledam potencijal ne samo za stjecanje raznih znanja i sposobnosti nego i za razvoj psihosocijalnih vještina na koje se danas manje stavlja naglasak. Geslo mi je: osluškuj, prepoznaj, prihvati i djeluj.

Zadnjih nekoliko godina(9 god.)radila sam kao dadilja, većinom u internacionalnim obiteljima.

Moj dosadašnji rad uključivao je brigu, njegu i odgoj djece dojenačke dobi, pa sve do ranog školskog uzrasta.

Ovisno o uzrastu djeteta, te u suradnji i dogovoru sa roditeljima, planirala sam aktivnosti koje sam provodila sa djecom. 

Za one najmlađe, savladavanje  samostalnog oblačenja, obuvanja⁴ i usvajanje higijenskih navika.

Komunikacija i čitanje priča od najranije dobi, te poticanje razvoja govora.

Socijalne vještine i interakcija sa drugom djecom. Tjelesne vježbe za razvoj funkcionalno fizičke sposobnosti.

Nakon određenog vremena odlučila sam nadograditi i proširiti svoje dosadašnje znanje i iskustvo u radu sa djecom, pa sam priliku da dođem u MiV prihvatila sa veseljem.

Najbolje me opisuju riječi empatija, optimizimam , smirenost, strpljivost, odgovornost i prihvaćanje izazova.

U MiV-u sam počela raditi u veljači i aktivno se uključila u sve odgojno obrazovne aktivnosti.

Promatrajući razvoj i napredak svakog djeteta promišljam i pripremam odgovarajuće poticaje. Veseli me izrada i rad na svim kreativnim i istraživačkim projektima. 

Svaki dan novi je izazov u kojem napredujem i rastem.

Pratiti djecu u odrastanju i pomoći im da postanu odgovorni mladi ljudi, neprocjenjivo je.

Hana Tomas-Kosijer | studentica 5. godine Učiteljskog studija modul informatike

Studentica sam Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Fakultet sam upisala zbog svjesnosti važnosti učitelja u životu svakog učenika i želje da sudjelujem u dječjem životu jer su oni zaista naša inspiracija i najveći učitelji.

Aktivna sam volonterka već dugi niz godina, još od srednjoškolskih dana, aktivnije na fakultetu. Kao volonter provodim aktivnosti za kvalitetnu provedbu slobodnog vremena sa djecom školske dobi, kreativne radionice te pomažem u učenju djeci iz socijalno ugroženog okruženja. Također, sudjelovala sam u nizu volonterskih projekata od kojih bi izdvojila 72 sata bez kompromisa, Dijete u središtu i Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi čiji su organizatori Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također, moj interes za rad sa djecom sa teškoćama u razvoju doveo me do volontiranja u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac. Članica sam triju projektnih timova Europskih snaga solidarnosti kroz koje se educiram o povećanju razine solidarnosti među građanima zajednice u svrhu povećanja kvalitete života njihovih građana.

Opisala bih se kreativnom, svestranom, marljivom i pravednom. Iako rad sa djecom nosi svoje izazove, spremno ih i sa osmijehom prihvaćam te im se radujem, a iz svake situacije se trudim izvući nešto pozitivno.

Korina HegedićKorina Hegedić | univ.bacc.praesc.educ. / studentica 1. godine diplomskog studija

Stigla sam do ove faze svog života gdje je sve jedan divan miks tonova, boja i riječi koje čine moju priču. Da, završila sam preddiplomski studij, a sada sam tu, na prvoj godini diplomskog, spremna da zakoračim u dublje vode znanja i istraživanja. Znanje je poput klavira koji sam svirala u glazbenoj školi, složeno, ali kad se naučiš, možeš stvoriti melodiju koja dotiče dušu. Pjevala sam u ženskoj klapi i u jednom triu s mojom sestrom i prijateljem. Sada, dok koračam ovim kreativnim putem, osjećam da je glazba samo jedan aspekt moje kreativnosti. Uvijek sam se osjećala kao da mi je svijet platno, a moj um kist koji stvara slike i ideje. Tečno govorim njemački i engleski jezik, ali moja prava strast, moje pravo kreativno igralište, leži u djeci. Istraživanje u igri s djecom nema granica. Njihova mašta živi u skladu s bojama ljubavi, razumijevanja i znanja. Njihova radoznalost, iskrenost i sposobnost da vide svijet svježim očima inspiriraju me svakodnevno. I dok se trudimo prenjeti djeci znanje o životu, oni nas uče što je zapravo život. To je ta prekrasna simbioza, ciklus učenja i podučavanja, koji nas obogaćuje i pomaže nam rasti. Dok stvaramo njihove buduće priče, oni oblikuju našu sadašnjost. I to je ono što čini ovaj život tako čarobnim, tako nevjerojatnim.

Marijana Essert PalićValentina Puzjak | univ. bacc. praesc. educ.

Studentica sam Učiteljskog fakulteta, smjer Rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Svoje iskustvo u radu s djecom stekla sam kroz animaciju u različitim dječjim igraonicama, rođendaonicama, kao i vrtiću u kojem sam radila kao treći odgojitelj. Kroz studiranje, na metodičkim sam vježbama izrađivala poticaje i osmišljavala aktivnosti za sve dobne skupine djece.
U radu s djecom posebno volim pratiti njihov interes, kao i razvojne sposobnosti. Tako kod djece preferiram razvijati motoriku, govor, socio-emocionalni i spoznajni razvoj kroz temu koju djecu u određenom razdoblju najviše zanima. Uz to, istaknula bih kako je igra jedan od najboljih načina učenja. „U igri dijete govori bez izgovaranja riječi. Možete vidjeti kako rješava probleme. Možete vidjeti što ga muči. Sve što djeca u sebi skrivaju izbija na površinu na kreativan način u slobodnoj igri.“ (Erik Erikson)
Ako bih se trebala opisati u nekoliko osobina, rekla bih da sam strpljiva, odgovorna, vesela, kreativna i uvijek spremna za nove izazove.

Marijana Essert PalićSunčica Kutleša Mudri | majka dva dječaka, fizioterapeut, psiholog, kreativka, zaljubljenica u sport

Završila sam srednju medicinsku školu (fizioterapeut) te diplomirala psihologiju, majka sam dvojice osnovnoškolaca.

Svoje dosadašnje iskustvo izgrađivala sam u radu s ljudima svih dobnih skupina, a posebno volim rad s djecom. Tu do izražaja dolazi moja kreativnost, fleksibilnost i prilagodljivost što mi, uz stečeno znanje i iskustvo, pomaže u pronalaženju prikladnih metoda za suočavanje s raznim odgojnim izazovima.

Vanjski suradnici

Zrinka Zovak ČehobašićAndrea Piškor | majka troje djece, magistra ekonomije, profesorica ekonomskih predmeta, porođajna edukatorica

Supruga sam predivnom čovjeku kojeg neizmjerno volim i poštujem, a majka trojici radosnih i nevjerojatnih dječaka.

Po zanimanju sam magistra ekonomije i profesorica ekonomskih predmeta.

Majčinstvo je mojoj osobnosti i karakteru dalo poseban sjaj, a iskustva poroda dala su mi hrabrost, boli, traganja, znanja, entuzijazam, nježnost, ljubav, snagu, toplinu, sigurnost, dostojanstvo i ženstvenost što me danas čine majkom i ženom kakva jesam. S ponosom mogu reći da uloga majke i supruge ispunjava svaki dio moga bića, a njegovanje pravih obiteljskih vrijednosti istinski me raduje.

Svom prvom, usuđujem se reći vrlo teškom i traumatičnom porodu dugujem put kojim i danas putujem. Put prožet strastvenim istraživanjem, učenjem i divljenjem ljepoti Božjeg nauma za majčinstvo, ženu i obitelj.
Iako sam baš tim putem krenula iz posve sebičnih razloga jer sam željela bolje za svoju bebu, za sebe i cijelu našu obitelj, danas kada čvrsto vjerujem da su nam sve situacije u životu dane s razlogom, znam da želim bolje za sve bebe, za sve žene i sve obitelji.
Želim da trudnoća bude blaženo stanje, baš onakvo kakvim ga je Bog za ženu naumio.
Želim da porod bude dostojanstvena proslava dolaska novog života u kojoj sudjeluje cijela obitelj.
Želim da novi život dolazi u nježnosti, slavlju i dostojanstvu koje se pamti zauvijek.
Zbog toga sam beskrajno zahvalna za sva moja iskustva majčinstva, trudnoća i poroda kako bolna i teška tako i ona predivna i iscjeljujuća.
Zahvalna sam na mogućnosti koju mi pruža uloga porođajne edukatorice, a to je spajanje mojih dviju strasti. One prema divljenju ljepotama koje pružaju trudnoća i porod te strasti prema prenošenju znanja i poučavanju.

1 komentar