NAJOTMJENIJI DIV U GRADU

Priredila: Julia Donaldson

Nakladnik: Ibis grafika
Dob: 3+

“ Jura je bio div, najneuredniji div u gradu.
Uvijek je nosio isti par smeđih sandala
I istu haljinu puni zakrpa.”

Jeste li već čitali ili gledali u kazalištu Trešnja priču o Najotmjenijem divu?

Ako niste, svakako trk u knjižnicu i knjigu u ruke.

Jura je silno želio da ne bude najneuredniji div u gradu. Pronašavši trgovinu s velikim brojevima odjeće odlučio je promjeniti svoj izgled. I tako sav sređen i otmjen je krenuo kući, no putem je sreo različite životinje koje su trebale njegovu pomoć.

Priča o Juri, kao i o Grubzonu, ima ponavljajući tekst kao i likove koji se pojavljuju određenim redoslijedom te tim konceptom potiče pamćenje i lakše usvajanje te razumijevanje  kako za stariju djecu tako i za one najmlađe.

Priča o dobročudnom Juri nam je sjajna za poticanje razvoja empatije i  emotivne inteligencije kod djece. Može nam poslužiti kao sjajan poticaj za daljni razgovor i poticanje razvoja homogenosti skupine.

Tako smo se i mi u Malima I velikima nakon pročitanog najviše usmjerili na važnost i isticanje glavne karaktersistike lika Jure, a to je njegova dobroćudnost. Što zapravo znači dobro djelo? Možemo li i mi maleni činiti dobra djela? Zašto je uopće važno činiti dobra djela? Volimo li mi dijeliti?

Također smo u čitanjima i razgovoru isticali kako se osjećao Div svaki put kad bi dao svoj komad odjeće onom kome je više potrebno.

U priči se ističe i pjesmica koja nam je ovog puta poslužila kao sjajni uvod u glazbene igre i aktivnosti- usvajali smo ritam i dinamiku izvođeći pjesmicu tiho- glasno; brzo- polako; pjevajući visoke i duboke  tonove.

S obzirom na način pisanja i ova slikovnica kao i Grubzon nam je sjajan poticaj za male dramatizacijske igre. Izradili smo velikog Diva tehnikom kaširanja, zatim smo šivali komade odjeće.

Izradili smo stolno- manipulativne igre; memory, spajalica, puzzle, sličice “Suprotnosti”.

Slikovnice su uvijek koristan alat pri odgoju, a ova priča će nas svakako potaknuti i objasniti nam pojmove kao što su: empatija, darežljivost, velikodušnost….

U  današnje vrijeme nam toga baš nedostaje, zar ne?