Igre i igračke koje olakšavaju svakodnevnicu

Često sam se u razgovorima s drugim roditeljima susrela s izjavom „Ništa im više nije zanimljivo“. Moj prijedlog tada bi bio da sami izrade igračku! Provodite vrijeme zajedno, nije skupo, razvijamo samopouzdanje kod djece i sama igračka koju ste napravili ima za cilj utjecati na djetetov razvoj ovisno o dobi.

U ovom tekstu su poticaji koji će potaknuti osjetilo dodira i prijedlozi što možete napraviti kod kuće, sa svojom djecom i pritom se dobro zabaviti.

1. Senzorne boce- ove boce djeluju vrlo umirujuće, protresemo i promatramo što se događa. Dakle ako je dijete razdražljivo, ljutito probajte mu dati ovakvu bocu u ruke pa ćete vidjeti promjenu ponašanja.

Nabavite plastičnu bocu (najbolje pola litre), perlice ili izrežite slamčice, šljokice ili izrežite šarene papiriće. Napunite do pola boce vode stavite gore navedeni materijal koji ste nabavili,  vrućim ljepilom zalijepite čep boce i još možete vanjski dio čepa zalijepiti selotejpom za dodatnu zaštitu. U vodu još možete staviti biljnog ulja i prehrambrene boje za bolji efekt.

Protresite i uživajte!

(slika 4)

2. Senzorne ploče- ovaj poticaj je stvarno jednostavno za napraviti. Trebate obavezno nabaviti  vruće ljepilo ili neko drugo jako ljepilo, veći komad kartona( kartonska kutija ili komad iverice) i jednostavno sakupljajte predmete različitih tekstrura i slažite na vašu senzornu ploču npr. spužve, slamke, koštice od marelice, žica za pranje, perje, spužva, kamenčići, drvo…sve što bi moglo potaknuti osjet dodira. Kada krenete u izradu i sami ćete nailaziti na različite materijale koji će biti odlični za senzornu ploču. Možete napraviti i ploču po kojoj se hoda.

Krenite u istraživanje dodirom!

(slika 1)

3. Senzorne slike – za izradu ovog poticaja sam imala gotove okvire,ali možete okvire također napraviti od kartona. Pronađite materijale kao što su filc (ili neka druga mekana tkanina), može i komadić svilenkaste tkanine, brus papir(šmirgl-papir ☺).Složite u okvire i poljepite i vaše senzorne slike su gotove.

Mogu poslužiti i kao dekoracija na zidu!

(slika3)

4. Senzorne vrećice- za ovaj poticaj treba možda malo više izdataka – gel za kosu, perlice, vrećice za čuvanje hrane(najmanje veličine i one malo tvrđe). U vrećice iscijedite gel za kosu i zatim umetnite perlice ili neke tvrđe predmete (komadići drveta, gumbići…).Dobro zatvorite i dodatno zalijepite selotejpom. Obavezno potičite djecu da prstićima i dlanom opipavaju vrećicu ali i da je ne istiskaju prejako da ne pukne.

Ovo mi je osobno najdraži poticaj. (slika 2)

Ovo je samo nekoliko prijedloga. Kada krenete u istraživanje dodirom možda i vama padnu na pamet neke nove ideje .

Ne zaboravite osnovni cilj je da se družimo sa svojom djecom  i zabavimo!

A ako pritom i dobijemo novu igru i aktivnost koja može zabaviti naše mališane, nitko sretniji od nas roditelja, zar ne?

Uskoro novi tekst s nekim novim igrama, poticajima i aktivnostima!

Družite se i igrajte!

Željka Marunica, odgojitelj

Kontaktiajte nas