GRUBZON

Priredila: Julia Donaldson

Nakladnik: Ibis grafika
Dob: 2+

“ Kroz duboku šumsku tminu
miš jedan u šetnju krene.
Dopadne odmah se liji,
Čim vide oči ga njene.”

Tako nam počinje ova simpatična i “pitka” priča. Priča je napisana u rimi, šaljiva je, ima elemente ponavljanja odnosno nizanja likova i ponavljajućeg  teksta. Zbog tog načina pisanja je primjerena i onim mlađima kao i starijima.

U priči pratimo malog mišića koji je pametan i snalažljiv. Druge opasne i veće životinje ga žele pojesti, ali se on svojim lukavim dosjetkama o Grubzonu uspije izvući…

Što nakon pročitane priče?

Vjerojatno ćete morati ponavljati čitanje i po nekoliko puta, a nakon pročitanog možete produljiti doživljeno kroz scenske igre i dramatizacije. Mi u Malima i velikima smo izradili lutke zijevalice, štapne lutke, pokrivala za glavu te smo njima izvodili različite scenske dramatizacije.

Organizirale smo likovne aktivnosti u kojima smo izrađivali Grubzona od papirnatih tanjura, prisjećajući se svih detalja koje Grubzon ima.

Priča nas je potaknula na razgovor o glavnim karakteristikama likova i ujedno smo razvijali riječnik  i pamćenje: Što je to domišljatost, snalažljivost? Kako se miš izvukao od opasnosti? Koji likovi se pojavljuju u priči i kojim redoslijedom? Tko je Grubzon, opiši ga? Prepričaj priču uz pomoć slika, potaknuti na uočavanje ponavljajućeg teksta.

Što je rima?

Osmišljavanje rime, pronalaženje rime u drugim pjesmicama.

Osmisli,  opiši, nacrtaj i /ili izradi i ti svog “Grubzona” – neobičnog lika koji u stavrnosti ne postoji.

Izradili smo stolno- manipulativne igre- puzzle “Grubzon”, slike “Pronađi razliku”; “Imenovanje dijelova tijela”.

Pratite i slušajte svoje dijete jer će Vam sigurno i ono samo dati još poneku ideju za igru i proigravanje Grubzon priče.

Nakon što ju jednom pročitate, ova zabavna priča će se sigurno postati jedna od omiljenih i često čitanih priča!