Ciljevi i zadaće programa podrške roditeljima

Ciljevi programa su pružanje podrške roditeljima i olakšavanje roditeljskih zadataka. Također, cilj je poticati roditelje da sa većom lakoćom pružaju djetetu sigurno i poticajno okruženje. Pružiti edukaciju i podršku u zahtjevnim zadacima koje roditelj mora ostvariti kako bi u ljubavi obiteljskog doma djeca dobila priliku za savladavanje razvojno adekvatnih sadržaja i vještina. Pravilno prepoznavanje indvidulanih potreba i darovitosti kao i usklađivanje potreba djece različitih uzrasta te pronalaženje prilike za vršnjačku socijalizaciju područja su na kojima želimo pomoći roditeljima,roditeljima odgajateljima kroz predavanja, radionice i druženja.

Zadaće su upoznati roditelje s temama vezanim uz djetetove emocije, igru, razvoj, postavljanje granica, talente. Pružanje podrške roditeljima kroz prolazak kroz razdoblja većih promjena u životu (npr. rođenje novog djeteta, selidba, promjena vrtića, odvikavanje od pelena i sl).

Pružanje sigurnog mjesta za roditelje gdje će dobiti odgovore na svoja pitanja i podršku.

Voditelj programa:

  • Željka Marunica, odgojitelj


Sramežljivo dijete! Što ću s njim?

Sramežjivo ili povučeno dijete – slično, ali zapravo različito. Sramežljivost je čak i genetski uvjetovana, a oko prve godine javlja se i kao prirodni refleks u blizini nepoznatih ljudi.
Povučenost se javlja tek kada dijete počinje razvijati sliku o sebi, kada stvara svoje misli i osjećaje.

Više

Partnerski odnosi

U današnje vrijeme muško- ženski odnosi su doživjeli promjene. Žene (više- manje) ravnopravno sudjeluju na tržištu rada, financijski su neovisne. S druge strane muški se uključuju u odgoj i brigu za djecu, (ostaju na porodiljnom), sudjeluju u kućanskim poslovima.

Više

Kako organizirati vrijeme u obitelji s više djece

Dobra organizacija vremena često bude izazovna.
Kako u jednom danu izvršiti sve obveze?
Kako pronaći vrijeme za sebe i svoje potrebe?Kako pronaći vrijeme za supružnika?
Imamo osjećaj da što je obitelj veća i što imamo više djece da je taj izazov sve teži.
No, ne mora uvijek biti tako!
Kada malo bolje pogledamo situacija obitelji s dvoje ili više djece ipak nije toliko različita!

Više

Kako i zašto čitati djeci

Kako i zašto čitati djeci? U nastavku teksta ćemo se u kratkim i jasnim crticama podsjetiti na važnost čitanja i kako nam čitanje može pomoći u stvaranju uspomena za cijeli život.

#akoželišznatiakoželišosjećatičitaj

Više

Glazbene igre

Glazba utječe na djetetov razvoj na više razina – emotivnom, senzornom, razvija nove veze u mozgu i naravno razvija kreativnost i senzibilnost za glazbu. Glazbi i pjevanju trebamo dati jednaku važnost kao i govoru te pričanju djetetu. Stoga djetetu pjevajte često i svakodnevno.

Više

Igračka za Božić!? Da, ali…

Stiglo nam je i to prekrasno doba godine, vrijeme adventa, pripreme i iščekivanja Božića. Božićno vrijeme je vrijeme radosti, obitelji, običaja te naravno darivanja. Neki darivanju ne predaju puno pažnje dok se neki izuzetno trude oko odabira poklona.

Više

Adaptacija

Na sreću ili na žalost došao je i taj dan! Dan kada vaše dijete kreće u vrtić. Ne možete odlučiti je li teže njemu ili vama. Možda ipak vama.. Miješaju se osjećaji uzbuđenja, iščekivanja, nervoze, straha, veselja, tuge.

Više

Igre i igračke koje olakšavaju svakodnevnicu

Često sam se u razgovorima s drugim roditeljima susrela s izjavom „Ništa im više nije zanimljivo“. Moj prijedlog tada bi bio da sami izrade igračku! Provodite vrijeme zajedno, nije skupo, razvijamo samopouzdanje kod djece i sama igračka koju ste napravili ima za cilj utjecati na djetetov razvoj ovisno o dobi.

Više