VELIKA KNJIGA AKTIVNOSTI I VJEŽBI ZA RAZVOJ GOVORA

Autor: Tatjana Tkačenko
Nakladnik: Planet Zoe d.o.o

Kao i što sam naslov kaže ovo je knjiga koja sadrži puno aktivnosti koje su sistematski obrađene i posložene.

Autorica je pripremila 140 ilustriranih i zabavnih aktivnosti za djecu od 3 do 7 godina.

Zajedno one predstavljaju originalnu autorsku metodu razvoja logički povezanog govora kod djece.

Vježbe su zanimljive, traže znatne mentalne napore i maksimalno su razvojno poticajne. Knjiga je usmjerena na individualan rad s djetetom te je u samom uvodnom dijelu objašnjeno na koji način trebate koristiti knjigu. Važno je vježbe provoditi po redu bez obzira na stupanj razvoja govora kod djeteta. Aktivnosti jesu možda više usmjerene na djecu koja imaju uredan razvoj govora, da ih se potiče na  jasno izlaganje vlastitih misli te slikovitom i suvislom pripovijedanju. No ako imate dijete koje je tek na početku govornog razvoja odnosno ima određenih poteškoća onda će vam ova knjiga pomoći da pravilno pratite i potičete njegov razvoj.

Knjiga je osmišljena kao metodički alat koja vas vodi kroz poticanje razvoja govornog izražavanja vašeg djeteta. Sve vježbe su podijeljenje u 10 blokova, a svaki blok je podijeljen u 3 stupnja složenosti. Od 1 koje ne traži osobitu samostalnost i inicijativu djeteta do 3 stupnja koji se temelje na poticanju djetetovih kreativnih sposobnoati tj, traži se da se izađe od uobičajnih okvira.

Potrebiti je određeni dodatni angažman roditelja u vidu pripreme sredstva, upoznavanje sa igrom koju će provoditi s djetetom te aktivnog uključivanja pri vođenju aktivnosti. No ova knjiga će vam stvarno maksimalno pomoći da razvijete govorni potencijal vašeg djeteta te će zahvaljujući aktivnostima dijete, uz vaše vodstvo, ispričati oko 780 priča.

Tatjana Tkačenko je logoped praktičar s više od 40 godina iskustva rada s djecom. Više od 25 godina, uz praksu, radi na Moskovskom institutu za logopediju i piše priručnike koji roditeljima, odgojiteljima i stručnjacima pomažu u razvoju govora u djece.