Igračka za Božić!? Da, ali…

Stiglo nam je i to prekrasno doba godine, vrijeme adventa, pripreme i iščekivanja Božića. Božićno vrijeme je vrijeme radosti, obitelji, običaja te naravno darivanja. Neki darivanju ne predaju puno pažnje dok se neki izuzetno trude oko odabira poklona.

Neki ostavljaju kupovinu za zadnji tren,dok neki već mjesecima imaju pripremljen i zapakiran poklon. Netko veću važnost daje ručno rađenim poklonima, dok  netko radije kupi poklon  u nekom trgovačkom centru.

Mislim da nekad najviše razmišljamo što darivati našim najmlađima- bilo da su to djeca, unuci, nećaci, kumčad…No najčešće to ipak bude neka igračka koja nas svojim blještavilom zove da ju uzmemo s  police i zapakiramo što prije.

No, ipak malo razmislite…

Vjerojatno ste čuli već bezbroj savjeta oko odabira igračaka za djecu te na koje stvari treba obratiti pozornost: sigurnost,certifikati, dob, kvaliteta i sl.

 Svakako ima još nekoliko pitanja koje si trebate postaviti:

  • Zašto kupujete tu igračku?
  • Kako se dijete može igrati s tom igračkom?
  • Može li se igra razvijati na više razine?
  • Što dijete razvija i na koje načine ona utječe na njegov razvoj?
  • Kakva je izgledom- ugodna oku ili pršti bojama, čudnim likovima i izrazima lica?

Ova pitanja si možete postaviti i kod kupovanja knjiga i slikovnica…

Nemojte zanemariti važnost odabira dobre i kvalitetne igračke jer osim nas roditelja i obitelji, igračke koje okružuju djecu imaju također veliku ulogu u izgradnji djeteta, njegove percepcije sebe i svijeta oko njega. Vođeni dječjim interesima i željama ipak na kraju vi kao roditelj donosite konačnu odluku oko kupnje igračaka i tu odgovornost morate preuzeti.

Navesti ću osnovne smjernice pri odabiru kvalitetnih igračaka kojima biste se trebali voditi i ne odustajati od njih. Osim nekih didaktičkih karakteristika koje bi igračka trebala imati važno je da je igračka ugodna oku, ruci i uhu!

Prvo – drvene igračke prije svega, prirodni materijali neka vam budu na prvom mjestu. Dijete dodirom doživljava svijet, a toplina drva, prirodne tkanine ne može se ničime zamijeniti.

Drugo – igračke koje potiču djetetov razvoj na više razina, po mogućnosti da su tako i koncipirane. Primjerice kada složite i usvojite boje, treba složiti osnovni oblik u dvije zadane boje i sl. Pokušajte naći igračku koja nudi više mogućnosti i načine igranja.

Treće – obratite pozornost na vizualni izgled. Što su boje smirenije i manje intenzivne poticati će i takvu igru.

Četvrto – pokušajte izbjegavati igračke s baterijama. Osim što vam to donosi dodatni trošak , najčešće su ti zvukovi, glasanja i glasovi iskrivljeni i nimalo milozvučni. Tu moramo ipak ostaviti prostor za neke rijetke slagalice ali samo određenih proizvođača koji izrazito paze na kvalitetu zvučne igračke.

Peto – kupujte ručno rađene igračke domaćih proizvođača. Danas dostupnost tih igračaka nije upitna, a kvaliteta im je izuzetna. Proučavajući internet stranice naišla sam na bezbroj sjajnih ideja pretočenih u igračku. Ovo nije mjesto za oglašavanje stoga i vama preporučam da malo odguglate. Ili svratite do naše družionice da ih uživo doživite.

Jedna skupina igračka su također izuzetno cijenjene, a to su društvene igre, no i tada dobro čitajte pravila i pazite na kvalitetu i proizvođača.

Još bi jedino istaknula da osim darivanja igračke, ima i opcije darivanje doživljaja, meni osobno najdraža opcija.

Darujte djeci kazalište, tečaj klizanja, plesa, izlet, zimovanje…

Vaša uloga i uloga nas društva je upravo da im pokažemo svojim djelima da su materijalne stvari prolazne, a ono što iskusiš, naučiš i doživiš je zauvijek tvoje i neprocjenjivo.

Iskoristite ovo doba darivanja da i djeci pokažete, osim kako biti darivana,  kako da druge daruju.

U našoj obitelji imamo pravilo koliko igračaka dobiješ toliko igračaka izaberi koje ćeš darivati potrebitima. Ta igračka mora biti čista, ispravna te naravno lijepo zapakirana.

I vi možete uvesti neko svoje pravilo u obitelji te potaknuti djecu na nesebičnost, pomaganje i doživljavanje onog lijepog osjećaja darivanja.

Želimo da se upravo za ovaj Božić odlučite možda na drugačiji i jedinstveni poklon ispod bora. I da, jedan poklon je dovoljan.

A da su djeci ipak najvažniji roditelji i igra s njima neću ni spominjati.

Iskoristite igračku da se zbližite s vašim djetetom i da se zajedno igrate!

Blagoslovljen Božić!

Željka Marunica, odgojitelj

Kontaktiajte nas