Adaptacija

Na sreću ili na žalost došao je i taj dan! Dan kada vaše dijete kreće u vrtić. Ne možete odlučiti je li teže njemu ili vama. Možda ipak vama.. Miješaju se osjećaji uzbuđenja, iščekivanja, nervoze, straha, veselja, tuge.

Kako to izgleda očima djeteta? “Mama me ujutro oblači u lijepu, novu robicu, pokazuje mi nove papučice, stavlja mi ruksak na leđa i krećemo negdje. Rekla mi je da ću tamo imati puno prijatelja i igrati se s nekim super igračkama. Kaže da će mi biti baš super! Samo mi nije jasno zašto je onda ona tako nervozna!?”

Kako to izgleda očima mame (koja prvo dijete prvi dan vodi u vrtić)? “Ajme mani! Ajme meni! Ajme meni!!!!! Ovo nikada neće uspjeti. Kako će moje dijete ostati s nepoznatim ljudima? Meni je preteško kada ona plače! Nadam se da će mi odgojiteljice pomoći u tome. Nadam se da će odmah naći najbolju frendicu i početi se igrati. “

Zvuči poznato?

Što je adaptacija?

To je proces prilagodbe djeteta na novi prostor, odgojitelje, ritam, hranu i pravila vrtića. Nekoj djeci taj proces ide lakše, nekoj teže. Obično se kriza javlja u prvim tjednima dolazaka, a može se pojaviti i naknadno.

Reakcije na prilagodbu mogu biti razne: od izražene tuge, povećane agresije, ljutnje na roditelje, plač, vrištanje, bacanje po podu, odbijanje komunikacije, probavne smetnje, odbijanje hrane, spavanja.. Također, moguće je da se dogodi regresija, odnosno vraćanje na prijašnje oblike ponašanja. Na primjer, ako je dijete već naučio govoriti, može doživjeti regresiju i umjesto govora opet početi gestikulirati.

Sva ta ponašanja lagano iščezavaju kako se dijete povezuje s drugom djecom i s odgojiteljicama.

Kako adaptaciju olakšati djetetu?

  • Prije polaska u vrtić poželjno je često djetetu govoriti o vrtiću kao lijepom mjestu gdje ima puno djece i igračaka, gdje se s odgojiteljima mogu igrati razne zanimljive igre, kako će teći dnevni ritam i sl.
  • nikada se ne smije plašiti dijete vrtićem (npr. ako budeš zločest ići ćeš u vrtić, u vrtiću ćeš morati sve pojesti)
  • Ritam djetetova života u obitelji treba prilagoditi ritmu u vrtiću
  • Dijete treba privikavati da jede žlicom, pije iz šalice, osamostaliti ga u oblačenju, obuvanje, obavljanju higijene
  • Kada dijete krene u vrtić poželjno je da prvih dva tjedna dolazi u vrtić na kraće vrijeme (prvi dan sat vremena, drugi dan dva sata itd. pri čemu se raspored dolaženja dogovara s odgajateljima)
  • Dobro je ponijeti u vrtić tzv. prijelazni objekt – neku djetetu dragu igračku ili predmet koji mu pružaju sigurnost i utjehu (bočica, dekica, medo)
  • Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na nove oblike ponašanja (odvikavanje od bočice, dude, pelena). Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u vrtić, tijekom prilagodbe svakako ga ne mijenjati, nego ostaviti za vrijeme kada se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu

Vrlo je važan jutarnji rastanak s djetetom

Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne smije pokazati svoju tugu ili zabrinutost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak s djetetom se ne smije odgađati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje se ne preporučuje. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

Kada se dijete vrati iz vrtića poželjno je posvetiti mu više pažnje i vremena.

Kao roditelj, probajte polazak djeteta u vrtić gledati kao odličnu priliku da se vaše dijete osamostali, da upozna različitu djecu s raznim talentima i znanjima i tako proširi svoje interese, da isproba različite kreativne tehnike s odgojiteljicama, da uz pomoć “društva” pojede i brokulu i sve što “kod kuće nikada ne želi”, i što je najvažnije da lagano uči vještine (najviše socijalne) koje će mu biti potrebne za cijeli život.

Kontaktiajte nas