ČETIRI VRIJEDNOSTI KOJE ĆE DJECU PRATITI DO KRAJA ŽIVOTA

Autor: Jesper Juul
Nakladnik: Harfa

U knjizi “Četiri vrijednosti koje će djecu pratiti do kraja života” autor kroz stvarne probleme i situacije opisuje koje su to četiri vrijednosti

koje bi trebali svojim primjerom prenjeti djeci da bi se i oni, a i cijela obitelj razvijali u pozitivnom smjeru. To su: uvažavanje, integritet, autentičnost i odgovornost.

Što je to uvažavanje? Kako očuvati integritet ili biti autentičan? Što znači preuzeti odgovornost? Uvažiti djetetove želje, prijedloge, mišljenja znači da se prema njemu odnosimo kao prema osobi, da mu damo do znanja da ga čujemo i vidimo, ali se njegova htjenja ne moraju nužno odmah i ostvariti. Time ujedno čuvamo i svoj integritet i učimo djecu poštivanju granica, koje nisu nužno odgojne, nego osobne (npr. “Glazba mi je preglasna, možeš li je, molim te, stišati?” umjesto: “Odmah stišaj glazbu!). Autentičnost se odnosi na to da budemo takvi kakvi jesmo kako bismo i druge mogli prihvatiti onakvima kakvi jesu. Ako stvarno reagiramo i djelujemo iz autentičnog djela sebe, to nije samo mnogo zdravije za nas same nego na taj način pružamo primjer svojoj djeci. Autor naglašava važnost “dosade” što također često čujemo od djece i ljuti nas. Iz dosade proizlazi kreativnost, a kreativnost ima važnu ulogu u razvoju osjećaja vlastite vrijednosti. I na kraju odgovornost. Dijete koje se ne ponaša onako kako su roditelji zamislili može biti okidač, ali ono kako će to roditelj prihvatiti, postaviti se i nositi s time kreirati će daljnju atmosferu i tijek događaja u obitelji i za to trebaju preuzeti odgovornost. Također je djeci potrebno omogućiti aktivno sudjelovanje u zajednici da nauče cijeniti sami sebe, preuzimati odgovornost i da bi razvijali svoju osobnost i samopouzdanje.

Jesper Juul je bio međunarodno priznati obiteljski terapeut, pisac, supervizor i voditelj edukacija s aktivnostima u više od 16 zemalja širom svijeta. Kroz svoj pristupačan, svima razumljiv stil pisanja, potkrijepljen raznoraznim svakodnevnim situacijama u obitelji, pomaže roditeljima sagledati “problem” iz drugog kuta, otkriti gdje griješimo i tako nam olakšati roditeljstvo. Knjiga je, kao i svi radovi Jespera Juula, usmjerena i prema odgojiteljima te kao takva još jedan izvrstan dodatak stručnom usavršavanju. Osim smjernica koje možemo primijeniti u radu s djecom predškolske dobi poziva i na samorefleksiju koja je neophodna za osobni rast i razvoj u stručnom usavršavanju te kvalitetnom radu s djecom.

 “Cilj nije više da djeca razviju poslušnost, već samosvijest, zdravu sliku o sebi. Da razviju dobar osjećaj samih sa sobom ne zato što su uspješna ili talentirana, već zato što jesu, što postoje.” J.Juul